Otillåten påverkan

Är din personalsäkerhetspolicy känd inom ditt företag?

Otillåten påverkan är ett begrepp inom kommunal och offentlig verksamhet som handlar om att skydda tjänstemännen i sin tjänsteutövning.

Det kan handla om allt från verbala hot till att anhöriga kartläggs och tjänstemännen får förtäckt hot som "du har gjort ett bra val  med att välja förskolan X för dina barn, de har bra pedagoger, men kanske för många barn per pedagog" efter att man meddelat ett beslut.

Ett nättroll ägnar sig åt att trycka ned eller trakassera andra i sociala flöden

Flicka som tittar i sin mobiltelefon i ett dunkelt bibliotek

Men det här händer ju även utanför den kommunala och offentliga sektorn. Kanske inte till följd av ett beslut i tjänsteutövning, utan kan vara ett svar från en missnöjd kund, samarbetspartner eller före detta anställd.

I takt med vår utökade närvaro på sociala medier så har även hotfullheten ökat.

 

Att inte stå öga mot öga med motparten tillsammans med hur enkelt det är att skapa en mailadress som är anonym utan att behöva verifiera sin identitet gör att fenomenet "Nättroll" har uppstått.

 

Ett Nättroll ägnar sig åt att trycka ned eller trakassera andra i sociala flöden. Och de är skrämmande ofta framgångsrika.

 

Många profiler avstår idag från att vara kontroversiella eller innovativa för att det nu är så mycket enklare för hatare att sprida sitt egna budskap.

 

“Under mina år som livvakt har jag ofta fått arbeta med företagsledare, mediaprofiler, myndighetspersoner och politiskt förtroendevalda som utsatts för direkta, och indirekta hot, mot sig själva och/eller sina anhöriga.” säger Dennis och fortsätter “Syftet har många gånger varit att antingen tysta individen eller ändra individens beslut.”

 

Att det ska gå så långt att man behöver personskydd innebär en omfattande inverkan på individen och deras anhöriga, men kan i vissa fall vara tvunget under en period för att garantera säkerheten för individen.

 

Därför är det något som är viktigt för dig, som har ansvaret för andra individer, att se till att de känner sig trygga och vet hur de ska rapportera incidenter som kan klassas som otillåten påverkan och få stöd i ett tidigt skede för att undvika personella säkerhetsåtgärder.

 

Som arbetsgivare har du ett stort ansvar för dina medarbetares, och din egna, trygghet och att alla vet hur de ska agera om de utsätts för hot om våld, eller våld, i sitt arbete.

Så, har du en personalsäkerhets policy som är välkänd inom din organisation?

Vill du ta del av vår guide?

Vill du få vår guide för hur du kan stärka ditt personalsäkerhetsarbete så klickar du på knappen nedanför så skickar vi den till dig kostnadsfritt.

Föregående
Föregående

Är du Resilient?

Nästa
Nästa

Personal- & Personsäkerhet