Riskanalysen som verktyg

Oavsett om du själv är medveten om det eller inte, så är jag säker på att du har kommit i kontakt med riskanalys på flera olika sätt. Kanske har du undvikit att promenera i ett visst område när det är mörkt, kanske har du släppt på gasen när du kört bil under första snöfallet eller bara undvikit att gå under en stege. Det är en riskanalys som du gör här och nu för att du identifierat en potentiell risk som kan påverka dig negativt, oavsett om du gör det medvetet eller omedvetet.

“Riskanalys är en systematisk och vetenskaplig process för att bedöma och hantera potentiella hot och förluster inom en process eller en verksamhet. Riskanalysen syftar till att identifiera och värdera potentiella risker och sedan identifiera, analysera och rekommendera åtgärder för att minimera dessa risker eller om praktiskt möjligt helt undvika dem.

Riskanalysen kan tillämpas på en mängd områden, inklusive finans, säkerhet, projektledning, miljö och hälsa. Några av dessa är även lagstadgade att arbeta systematiskt med”

Tillsammans identifierar vi fler risker i verksamheten

Traditionell riskanalys

Det traditionella, och i många fall vanligaste, sättet att arbeta med riskanalysen är att först identifiera hur troligt det är att en risk skulle inträffa, till exempel genom att fråga “hur troligt är det att våra lokal brinner upp?” och sen ställa sig frågan “vad skulle konsekvensen bli om vår lokal brann upp?”.

Troligheten att just din lokal ska börja brinna är kanske ganska låg, särskilt om du arbetar med det lagstadgade systematiska brandskyddsarbetet (läs mer på MSB.se), men konsekvensen av att din lokal brann upp kanske medför stora konsekvenser för dig, ja kanske till och med att du inte kan fortsätta bedriva din verksamhet.

Riskanalys med medianvärden

Vi arbetar själva oftast med en riskanalys med medianvärden eftersom den traditionella riskanalysen bara tar bedömer och analyserar hur troligt det är att risken inträffar och hur stora konsekvenserna blir om risken inträffar. Men om du börjar riskhantera utifrån den traditionella riskanalysen så ökar möjligheten att du investerar i antingen otillräckliga lösningar eller lösningar som inte är anpassade utifrån ditt behov.

Därför omvandlar vi det riskvärde som du får fram i den traditionella riskanalysen till ett medianvärde som sedan ställs emot eventuella befintliga åtgärder eller riskminskande åtgärder som redan finns på plats. Först då får vi fram en riskprioritering.

Som ett exempel kan vi se till gruvarbetare som arbetar långt ner under jorden där det alltid finns en risk för att syret tar slut. Det händer kanske inte varje vecka, eller varje månad, men ett par gånger per år är det kanske troligt att syret tar slut i någon av alla de tunnlar som det pågår arbete i. Konsekvensen av att syret tar slut när människor arbetar långt ned i en tunnel är extremt hög eftersom det troligen leder till ett dödsfall.
I den traditionella riskanalysen skulle det här hela tiden visa på akuta behov att vidta åtgärder för denna risk.

Genom att använda medianvärdet tillsammans med analysen av befintliga åtgärder så kanske man har placerat ut syrgastuber, kanske till och med säkra utrymmen med egna syrgastankar för att skydda människorna under längre perioder. Helt plötsligt så är kanske inte denna risk längre vara akut, utan en lågprioriterad risk eftersom åtgärderna som genomförts har sänkt risken för det arbetet till så lågt som praktiskt möjligt.

När du känner dina risker kan du vara proaktiv, förebygga och vara kostnadseffektiv. Motsatsen tvingar dig att vara reaktiv och spendera pengar utan en plan
— Dennis Lindström

Systematisera Brandskydds-, arbetsmiljö- och säkerhetsriskanalysen

Som verksamhetsutövare har du lagkrav på dig att arbeta med ett systematiskt brandskyddsarbete enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor och är du även arbetsgivare så har du ett ansvar för arbetsmiljön enligt Arbetsmiljölagen (1977:1160) och ett systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) i Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Däremot finns det inga lagkrav på att arbeta med ett systematiskt riskanalysarbete.

Men, vill du göra rätt och följa de lagkrav som ställs på dig så kan du kostnadseffektivt även arbeta med säkerhetsriskanalysen utan ökad tidsinvestering eller kostnader om du har ett strukturerat arbetssätt.

Föregående
Föregående

Vad är en säkerhetskonsult?

Nästa
Nästa

Den kritiska detektionspunkten (Kdp)